مقالات و یادداشت ها

مقالات و یادداشتهای تخصصی کارشناسان و صاحب نظران صنعت هتلداری در این بخش از سایت قابل مشاهده و دانلود میباشد.


خانه مسافر هیچگاه پایان نخواهد یافت / این موضوع معلول اقتصاد نابسامان و عدم نظارت آگاهانه است

خانه مسافر هیچگاه پایان نخواهد یافت / این موضوع معلول اقتصاد نابسامان و عدم نظارت آگاهانه است

خانه‌مسافر یا هر نوع فعالیت که با توجه به نیاز به وجود می‌آید و با تداوم نیاز، پایدار می‌گردد، هیچگاه پایان نخواهد یافت. حتی برخی مشاغل نابهنجار مانند کوپن فروشی، برخی واسطه‌گری‌ها، ارز فروشی کنار خیابان و ... که پدیده‌هایی کاملا مقطعی و وابسته به شرایط هستند نیز هرگز از بین نمی‌روند. این‌ها معلول اقتصاد نابسامان و عدم نظارت سیستم‌ها نه از ناتوانی بلکه آگاهانه و از نخواستن است. خانه‌مسافر یک موضوع حادث نیست بلکه پیشینه دیرینه دارد. در حقیقت باید گفت افزایش مسافرت‌ها و نیاز روزافزون مسافران به خدمات اسکان و پذیرایی و... باعث به وجود آمدن مشاغل پیشرفته گردشگری به اشکال مختلف هتل، مهمانپذیر، مسافرخانه و... شده است. همواره سطوحی از جامعه هستند که به دلیل شرایط اقتصادی، اجتماعی، انگیزه شخصی، هدف‌های خاص و... اقبال بیشتری به بهره‌گیری از فضاهای غیر عمومی‌تر مانند خانه‌مسافر دارند و گروهی نیز به دلیل سرمایه اندک، نیاز معیشتی، فرار از تعرفه‌ها، حقوق قانونی دولتی و یا حتی اهداف خاص و پنهان و ... در امر سامان دادن مراکز اقامتی از این قبیل فعال می‌شوند. حال به تناسب شرایط، کم و زیاد خواهد شد. مهمترین بحث در مدیریت این قبیل فعالیت‌ها چنانکه برخی کارشناسان نیز اشاره کرده‌اند، ساماندهی و نظارت و قانونمند کردن آنهاست نه مقابله و حذف. در این نظام‌دهی، باید مساله مزیت‌های هر بخش در فضای رقابتی و باز کردن میدان انتخاب مصرف کننده مد نظر قرار گیرد تا هم فعالان و هم مصرف‌کنندگان در چارچوب موازین قانونی، رفتار کنند. با هر آنچه خارج از روال قانون باشد باید قاطعانه و به شدت برخورد گردد. برای مثال شهرداری در مورد ساخت و ساز غیر قانونی، حکم قلع و قمع دارد. به نظر من، اصلی‌ترین عامل بروز مشکل و نابسامانی در اینگونه موارد، تمایل گروهی از افراد به انحصار به جای پذیرفتن واقعیت اقتصاد بازار و ایجاد رقابت در فضای کسب و کار است. اقتصاد دولتی که بزرگترین رانت را برای کارفرمای بزرگ ایجاد کرده، فعالان بخش خصوصی را نیز به جای تلاش به بروز خلاقیت‌ها و ایجاد مزیت‌های رقابتی و تولید برند و جلب و جذب سهم بیشتر از بازار، شایق به حذف رقیب و ایجاد مونوپل و تک بازار کرده است. متولیان سیاست‌گذاری باید تلاش کنند اولا دولت در بازار کمرنگ شود ( سیاست‌گذار و ناظر باشد نه فروشنده و کارفرما ) و ثانیاً موازین و ضوابط را به نحوی تنظیم کنند که هتلدار در قبال خانه‌مسافر احساس نگرانی، تهدید و رقابت نکند.  هتل، تاسیسات پیشرفته گردشگری، مجهز، مدرن و با قابلیت ارائه خدمات انبوه است که مصرف‌کننده و مشتری خاص خود را دارد و باید دارای ساز و کار بازاریابی سیستماتیک، پویا و پیشرفته باشد. هتل به تناسب قابلیت ارائه خدمات متنوع سطح عالی از قبیل پذیرش هیات‌های عالی رتبه سیاسی، اقتصادی، علمی، هنری، ورزشی و... و نیز داشتن فضاهای لازم برگزاری برنامه‌هایی با موضوعات مهم اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، علمی و... با حجم زیاد افراد و شرکت‌کنندگان، باید معطوف به برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری سطح عالی خدمات گردشگری باشد. یک هتل با سیستم بسته، طبعاً کامیابی و موفقیت لازم را نخواهد یافت. خانه‌مسافر هم در سطح خود، ممکن است مقبولیت لازم را برای مشتری خود داشته باشد. اما خانه‌مسافر ارائه خدمات در سطح خرد است. اندیشه رقابت دو بنگاه اقتصادی کلان و خرد، چندان موجه به نظر نمی‌رسد. البته تاثیر گسترش خانه‌مسافر را در سطوح پائین‌تر مانند مهمانپذیرها و یا واحدهای اقامتی تا درجه دو را می‌توان ارزیابی کرد.  در بازار باید مزیت رقابتی ایجاد کرد و سپس با اطلاع‌رسانی و تبلیغات مناسب، مصرف‌کننده متناسب با مزایای مورد انتظار به مراکز خدمات مورد نظر کشش خواهد یافت. علی شعبانی - کارشناس گردشگری 

ایجاد شده: 31/اردیبهشت/1398       آخرین ویرایش: 31/اردیبهشت/1398
پیام معاون گردشگری کشور به مناسبت سی‌ام اردیبهشت؛ روز ایرانشناسی و ایرانگردی

پیام معاون گردشگری کشور به مناسبت سی‌ام اردیبهشت؛ روز ایرانشناسی و ایرانگردی

باید حسن تدبیر و نگاه ژرف آنانی را ستود که سی‌ام اردیبهشت را در گاهنامه ایرانی به زیور ایران‌شناسی و ایرانگردی، آراسته و آذین بسته‌اند.  گواهی بر طنز تلخ تاریخ یا تصدیق "خوشتر آن باشد که سر دلبران، گفته آید در حدیث دیگران" هر یک که علتش باشد؛ دلکش‌ترین، زیباترین و پرمحتواترین تعاریف از سرزمین خود را در سفرنگاشت‌ها و یادداشت‌های جهانگردان و سفرنویسان کشورهای دیگر می‌یابیم.  بسیاری از گردشگران که زیر آوار پروپاگاندای امپراتوری‌های رسانه‌ای جهان با هزار اما و اگر، ایران ما، این مقصد باستانی گردشگری را انتخاب می‌کنند، در بازگشت به موطن خود در نغزترین عبارات، سفر به ایران را  بهترین تجربه و سرآمد سفرهای خود ذکر می‌کنند.  به راستی منبع و آبشخور اینهمه کشش و جذبه چیست و از کجاست؟ به گمانم آنچه آنها می‌جویند و روح تشنه و خسته انسان امروزی را سیراب می‌کند صرفا در جلوه‌های طبیعت بکر و رموز معماری آثار و بناهای تاریخی ما نیست. ایرانی است تمام و کمال متشکل از آنانکه بوده‌ایم، داشته‌ایم، اندیشیده‌ایم و هستیم و داریم و می‌اندیشیم و نیز آنچه ساخته‌ایم و می‌سازیم. بر آحاد ماست که ایران و ایرانیان دیروز و امروز را نیک بشناسیم. در آفاق و انفاس این دیار سیر کنیم؛ اهتمام به این امر، همتمان را بر می‌انگیزد که در دنیای روزمرگی دست و پا نزنیم و بال بگشاییم به سوی آسمان صاف و روشن وارستگی؛ خودباوری و سعادت. ضمن عرض مراتب تبریک شایسته این روز خجسته به همه ایران دوستان، ایران‌شناسان خاصه ایرانگردان و ذی‌نفعان ایرانگردی و ایرانشناسی بر ضرورت توسعه متوازن ایرانگردی و گردشگری به عنوان بستری برای توسعه گردشگری ورودی، لزوم ترویج سفرهای گروهی و برنامه‌ریزی شده، اجتناب‌ناپذیربودن تعامل و همکاری همه دستگاه‌های مرتبط، استانداری‌ها، شهرداری‌ها، شوراها، فرمانداری‌ها، بخشداری‌ها و دهیاری‌ها و سایر ذی‌نفعان در جهت ظرفیت‌سازی برای شناخت و معرفی گردشگری کشور، ابرام و اصرار دارم. ایرانشناسی و ایرانگردی دو لازم و ملزومند. در دیروز و امروز این کهن دیار باید غور کرد. ایران را باید با "حضور" گشت، با "چشم دل" دید، با علاقه شناخت و با شکیبایی شناساند.  تشویق نسل‌های نو به استمرار در سفرهای مسئولانه، شناخت دقیق و عمیق ایران و خوانش دوباره این کهنه کتاب گشاده در پیش روی،  بر ذمه تک تک آنانی است که در این خاک پاک رسته‌اند و بالیده‌اند. ولی تیموری - معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی کشور 

ایجاد شده: 30/اردیبهشت/1398       آخرین ویرایش: 30/اردیبهشت/1398
مساله اصلی در موضوع خانه‌مسافر، نگاه جامعه هتلداران ایران است

مساله اصلی در موضوع خانه‌مسافر، نگاه جامعه هتلداران ایران است

مساله اصلی نگاه جامعه هتلداران ایران به موضوع خانه‌مسافر است که به قولی با دست پس می‌زنند و با پا پیش می‌کشند. یا نمی‌خواهند این طیف از جامعه گردشگری فعالیت کنند و یا از طرفی می‌خواهند ساماندهی خانه‌مسافرها را اختیار بگیرند!!! متاسفانه اجرایی نشدن بعضی از قوانین و آئین‌نامه‌ها مانند فصل 5 ماده 14 بندهای و، ز، ه آئین‌نامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجه‌بندی و نرخ‌گذاری تاسیسات گردشگری و مواردی مشابه که از بدیهیات بوده و ظاهرا از دستور کار آن جامعه محترم خارج شده، نهایتا منجر به پایین آمدن سطح کیفی خدمات توسط هتلداران شده و حال به جای پیگیری در خصوص اجرایی نمودن با قدرت آن دستورالعمل‌ها، چشم به دنبال حذف رقبا دارند. هرچند بر کسی پوشیده نیست که مخاطبینی که درخواست اقامت در خانه‌مسافر را دارند، کمتر تمایل به اقامت در هتل‌ها را دارند.  سابقه فعالیت مالکین خانه‌مسافر در بسیاری از مناطق کشور بیش از 30 تا 40 سال بوده و به عبارتی شغل و حرفه اصلی‌شان فعالیت در این زمینه است و گاهی حتی در بحث ارائه خدمات پا به پای هتل‌های پرستاره نیز پیش می‌روند. البته به نظر نباید برای ایجاد فضای رقابتی سالم در خصوص کار نشدنی حذف سایرین مانند خانه‌مسافر، اقامتگاه‌های بوم‌گردی و ... وقت صرف نمود، بلکه باید با اتحاد و عزمی ملی،  بیش از پیش در رابطه با ساماندهی و نظارت صحیح همه صنوف فعال در امر گردشگری، اقدام و موجبات تقویت همه حلقه‌های این زنجیر را فراهم نمود. نه اینکه در فکر حذف آن حلقه و در آخر پاره کردن آن باشیم. به هر حال این گروه در جای جای کشور و اتفاقا در زمینه گردشگری، فعالیت بسیاری دارند که کاملا مشهود و ملموس بوده و حضور فعالشان در صنعت گردشگری قابل انکار نبوده و نیست. طرح موضوعات بالا، واقعیاتی در خصوص فعالیت و چالش‌های پیش روی فعالین خانه‌مسافر بود که پیرو آن موضوعات زیر پیشنهاد می‌گردد؛ به منظور ساماندهی و  بهینه‌سازی، موضوعاتی نظیر شناسایی فعالین این حوزه، صدور مجوز، قیمت‌گذاری، نظارت، آموزش، ارزیابی کیفیت در ارائه خدمات، پائین آوردن هزینه‌های صدور مجوز و ... در اختیار استان‌ها با نظارت مستقیم معاونت محترم گردشگری ادارات کل، قرار گیرد. محسن کیاکجوری - كارشناس ارشد برنامه‌ريزی توريسم و مديرعامل شركت گردشگری توسعه رفاه

ایجاد شده: 29/اردیبهشت/1398       آخرین ویرایش: 29/اردیبهشت/1398
خانه‌مسافرها تشکل ویژه خود را لازم دارند / نظارت سایر تشکل‌ها بر خانه‌های مسافر خلاف ضوابط و آئین‌نامه‌هاست

خانه‌مسافرها تشکل ویژه خود را لازم دارند / نظارت سایر تشکل‌ها بر خانه‌های مسافر خلاف ضوابط و آئین‌نامه‌هاست

توضیحاتی مختصر در باب خانه‌مسافر؛ در ابتدا علل پیدایش و‌چگونگی ایجاد خانه مسافر؟ همانطور که دوستان مستحضرند، ساختمانهایی که به دلیل مساحت کم عرصه ( زمین )  فاقد حداقل‌های تعریف شده در ضوابط فنی و معماری هتل، هتل‌آپارتمان و مهمانپذیر باشند به استناد بند 1 آئین‌نامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجه‌بندی و نرخ‌گذاری تاسیسات گردشگری، قابلیت تبدیل به خانه مسافر را دارند.  نحوه نظارت و ‌مدیریت؛ اینگونه واحدها به لحاظ کیفیت و‌ کمیت هیچ سنخیتی با هتل‌ها ندارند و بایستی همانند سایر تشکل‌های گردشگری، تشکل ویژه خودشان ایجاد شود و اینکه سایر جوامع و تشکل‌ها بر خانه‌مسافرها نظارت داشته باشند، خلاف ضوابط، آئین‌نامه‌ها و عرف اداری است. ایجاد خانه‌مسافرها به لحاظ کمی تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟ با توجه به اینکه تعداد صاحبان ساختمان‌هایی با مساحت کمتر از ۲۰۰ متر به دلیل سرمایه‌گذاری اندک در کشور بسیار است، روز به روز بر تعداد آنها افزوده خواهد شد که بدون شک آسیب‌های جدی به وجود خواهند آورد. مجوزها بایستی بر اساس معیارهای درست و دقیق و نیازهای هر شهر، صادر و از افزایش بی حساب و کتاب جدا خودداری شود زیرا اگر بر همین منوال تعداد اینگونه واحدها افزایش پیدا کند به یک معضل و آسیب جدی تبدیل خواهد شد. سید جعفر زراعتی - کارشناس و فعال صنعت گردشگری و هتلداری

ایجاد شده: 28/اردیبهشت/1398       آخرین ویرایش: 28/اردیبهشت/1398
تفاوت‌های فرهنگی؛ تهدید یا فرصت؟ ( قسمت سوم )

تفاوت‌های فرهنگی؛ تهدید یا فرصت؟ ( قسمت سوم )

دانش به دست آمده از هر فرهنگ می‌تواند به شما کمک کند تا نوعی حساسیت فرهنگی از خود بروز دهید ولی این کار زمان‌بر خواهد بود. بنابراین این کار می‌تواند آگاهی شما نسبت به مشابهت‌ها و تفاوت‌های فرهنگی را بهبود بخشد.  وقتی شما از اینها مطلع باشید در مواجهه با میهمانانی از کشورهای دیگر با علایق و سلایق خاص، احساس ناامیدی یا سردرگمی نخواهید کرد. برای مثال ممکن است یک میهمان خارجی با مسئول پذیرش در مورد یک موضوع به ظاهر خشونت‌آمیز صحبت کند. اینگونه بیان مطالب ممکن است در فرهنگ آنها عادی بوده اما در فرهنگ ما خشونت‌آمیز به نظر برسد.  این مشاهدات می‌تواند به شما کمک کند تا خونسرد باشید و رویکردهای مشخصی برای نظارت بر روند امور یا ارائه خدمات به مشتریان اتخاذ نمایید که موجب رضایت‌مندی بیشتر در کسب و کار هتلداری خواهد شد. توجه به رفتارهای متفاوت، می‌تواند منجر به خوش‌برخودی گردد و به شما کمک می‌کند تا بهترین رفتار را انتخاب نمایید و رخدادهای روزانه را بدون کمترین نگرش جانبدارانه مورد ارزیابی قرار دهید.  تفاوت‌های فرهنگی؛ تهدید یا فرصت؟ ( قسمت اول ) تفاوت‌های فرهنگی؛ تهدید یا فرصت؟ ( قسمت دوم )

ایجاد شده: 25/اردیبهشت/1398       آخرین ویرایش: 25/اردیبهشت/1398
تفاوت‌های فرهنگی؛ تهدید یا فرصت ( قسمت دوم )

تفاوت‌های فرهنگی؛ تهدید یا فرصت ( قسمت دوم )

حساسیت فرهنگی یا همان درک فرهنگی، چیزی نیست که شما بتوانید یک شبه به آن دست پیدا کنید. بلکه می‌توان با یک همدلی و یا پذیرفتن دیگر فرهنگ‌ها با آغوش باز، قدم‌های موثری در این رابطه بردارید. البته همواره به یاد داشته باشید که می‌توانید از اطلاعات فرهنگی عمومی در این مسیر استفاده کنید که این خود می‌تواند نقطه آغازین مفیدی برای شما باشد. می‌توانید با بررسی و مطالعه ابعاد و جنبه‌های هافستد به یک چهارچوب مهم در درک تاثیر ارزش‌های پایه‌ای دست یابید که این جنبه‌ها می‌تواند زمینه‌ساز رفتارهای سازمانی باشند.  "گرت هافستد" یک پروژه تحقیقاتی در مقیاس بزرگ ترتیب داده بود که به تفاوت‌های فرهنگی ملی در میان توابعی از یک جامعه چند ملیتی با حضور بیش از 116.000 نفر از پنجاه کشور و از سه قاره مختلف می‌پرداخت. او چهار بُعد فرهنگی شناسایی نمود و بعدها بر روی دو بُعد اضافی دیگر نیز مطالعه نمود. فاصله از قدرت، اجتناب از عدم قطعیت، فردگرایی و جمع¬گرایی، مردانگی و زنانگی، چهار بُعد ابتدایی بودند و گرایش‌های کوتاه مدت و بلند مدت و افراط و تفریط میز بعدها اضافه شدند. یکی دیگر از چارچوب‌ها و مدل‌های نظری نوین که می‌تواند به ما در شناخت و درک فرهنگ‌های دیگر در زمینه‌های مختلف به ویژه در زمینه‎‌های تجاری کمک قابل توجهی کند، مدل هفت بعدی "ترامپنارس" و "هامپدن - ترنر" است.  این مدل بر روی ابعاد فرهنگی مجریان و مدیران در حوزه های تجاری و اقتصادی تمرکز دارد. در زمینه شناسایی ابعاد فرهنگ¬ها در حوزه‌های اجرایی می‌توان گفت که این مدل یکی از مدل‌های موفق به شمار می‌رود. این چهارچوب‌ها مسلماً در بسیاری از رویارویی‌های فرهنگی که هر روز پیش روی ما قرار می‌گیرند، کاربرد فراوانی داشته و توضیحی ساده، بی‌طرفانه و همه جانبه در مورد رفتارها و حرکات افراد به ما ارائه می‌نمایند. برای مثال اگر در حوزه کاری شما کارمندی باشد که همیشه به دنبال دستورالعمل‌‎های دقیق برای انجام کار باشد و برای انجام هر کاری مدام از شما سوال می‌پرسد، می‌توانید به مدل ابعاد افراد در "هافستد" مراجعه نموده و ببینید که برای این دسته از کارمندها، ویژگیهای خاصی تعریف شده است که به شما در درک این افراد و تعامل بیشتر با آنان کمک شایانی خواهد نمود.  در ادامه این مثال بایستی گفت که بر اساس مدل "هافستد" امتیاز فرهنگی این دسته از کارمندان در شاخص "حریم مدیریت" در حد متوسط ( 60 از 100 ) است. یعنی آنها فاصله خود را با مدیر بسیار کم نگه می‌دارند و همواره با مدیریت در تماس هستند. این دسته از کارمندان در شاخص اجتناب از عدم قطعیت امتیاز بسیار بالایی ( 100 از 100 ) را به خود اختصاص داده‌اند. این شاخص نیز توضیح می‌دهد که چرا به نظر می‌رسد که آنها اعتماد به نفس پایینی دارند. البته این شاخص بدان معنی نیست که آنها در امر تصمیم‌گیری ناتوان هستند بلکه آنها از مافوق خود سوال می‌پرسند تا بدانند دقیقا به دنبال چه چیزی باید باشند و چه انتظاری از آنها می‌رود. تفاوت‌های فرهنگی؛ تهدید یا فرصت ( قسمت اول )

ایجاد شده: 18/اردیبهشت/1398       آخرین ویرایش: 18/اردیبهشت/1398
تفاوت‌های فرهنگی؛ تهدید یا فرصت؟ ( قسمت اول )

تفاوت‌های فرهنگی؛ تهدید یا فرصت؟ ( قسمت اول )

فرهنگ ما چه تفاوت‌هایی دارد و ما تا چه اندازه توانسته‌ایم درک تفاوت‌های فرهنگی را در صنعت هتلداری کشور، نهادینه کنیم؟ برای پاسخ به این سوالات ابتدا باید بدانیم که فرهنگ چیست.  فرهنگ موضوعی پویا، مرکب و چند وجهی است که امروزه می‌تواند برای هتلداران، مدیران، کارمندان و هر فردی که در حوزه هتلداری با آن سر و کار دارد مشکل‌آفرین باشد.  اما در اینجا منظور از فرهنگ چیست؟ بازه وسیعی از تعاریف راجع به فرهنگ وجود دارد اما می‌توان از مجموعه تعاریف صورت گرفته برای این واژه چنین استنباط کرد که فرهنگ موجب شکل‌گیری دیدگاه ما نسبت به زندگی می‌گردد.  فرهنگ می‌تواند موجب مقایسه ارزش‌ها، ادراکات، فرضیات و اهدافی شود که از نسل قبل آموخته‌ایم و آنها را به نسل بعد انتقال می‌دهیم. فرهنگ یک فرد به وسیله گستره وسیعی از عوامل محیطی نظیر آب و هوا، ساختارهای قانونی، مذهب و زبان شکل می‌گیرد. چنین مقوله‌ای در واقع موجب شکل‌گیری ارزش‌های اصلی، هنجارها و عقاید هر شخص می‌گردد که مجددا بر روی نگرش‌ها و رفتارهای فردی تأثیرگذار خواهد بود. بگذارید برایتان مثالی بیاورم؛ در شرایط آب و هوایی بسیار سرد می‌توان چنین گفت که فرهنگ به سوی تساوی‌طلبی و همکاری بدون قید و شرط حرکت می‌کند تا یک ساختار سلسله‌مراتبی. دلیل این تمایل جامعه‌شناختی این است که با توجه به سرمای طاقت‌فرسا، اگر شما با دیگران همکاری نداشته باشید در هر سن، جنسیت و موقعیت اجتماعی که باشید، قادر نخواهید بود از سرما جان سالم به در ببرید و یا دست کم به سختی بسیار دچار خواهید شد. بنابراین، اگر شما درک کاملی از نگرش‌ها و رفتارهای فردی کارکنان و مشتریان داخلی و یا خارجی خود نداشته باشید، می‌توانید با اندکی تلاش و تحقیق و افزایش دانش خود در مورد تاریخ و امورات جاری کشور، اطلاعات مربوط به فرهنگ‌های متفاوت ایرانی، فرقه‌ها و مذاهب گوناگون و اطلاعات جزئی در خصوص کشور مطبوع میمهمان خارجی در این زمینه به خود کمک نمائید.  با یادگیری در مورد فرهنگ‌های دیگر می‌توانید حساسیت فرهنگی خود را توسعه دهید و یا قادر به درک جنبه‌های مختلف شده و در مورد فرهنگ اشخاص دیگر بیشتر مراقب باشید که این خود از ویژگی‌های مهم مدیریتی به شما می‌رود.

ایجاد شده: 15/اردیبهشت/1398       آخرین ویرایش: 18/اردیبهشت/1398
جهان از باد نوروزی جوان شد           ‎

جهان از باد نوروزی جوان شد ‎

نوروز، جشن تاریخی ایرانیان دیگر مربوط به یک کشور نیست. متعلق به همه جهانیان است. اگر چه خاستگاه آن از ایران است اما اکنون بیش از 300 میلیون نفر در جهان این جشن را گرامی می‌دارند. در بسیاری از متن‌های کهن ایران از جمله شاهنامه فردوسی و تاریخ طبری، جمشید و در برخی دیگر از متن‌ها، کیومرث به عنوان پایه‌گذار نوروز معرفی شده‌ است. برخی از روایت‌های تاریخی، آغاز نوروز را به بابلیان نسبت می‌دهد. این روایت‌ها بیانگر آن است که رواج نوروز در ایران به سال ۵۳۸ ( قبل از میلاد ) یعنی زمان حمله کوروش بزرگ به بابل باز می‌گردد. همچنین در برخی از روایت‌ها از زرتشت به‌ عنوان بنیان‌گذار نوروز نام برده شده‌ است. منطقه‌ای که در آن جشن نوروز برگزار می‌‌گردید، امروزه شامل چند کشور می‌شود که همچنان در این کشورها جشن گرفته می‌شود. برخی از آئین‌های نوروز در این کشورها با هم متفاوتند. برای نمونه در افغانستان سفره هفت‌میوه می‌چینند اما در ایران سفره هفت‌سین می‌اندازند. شباهت و نزدیکی آئین‌های نوروزی در جمهوری آذربایجان به آئین‌های نوروز ایران بیش از دیگر کشورهاست.  جغرافیای نوروز با نام نوروز یا مشابه آن، سراسر خاورمیانه، بالکان، قزاقستان، تاتارستان، در آسیای میانه چین غربی ( ترکستان چین )، سودان، زنگبار، در آسیای کوچک سراسر قفقاز تا آستراخان و نیز آمریکای شمالی، هندوستان، پاکستان، بنگلادش، بوتان، نپال و تبت را شامل می‌شود. اما امروز با ثبت جهانی نوروز در آثار ناملموس یونسکو، گستره گرامیداشت این جشن، جهانی است و به نوعی تمام مردم جهان در این جشن سه هزار ساله سهیم هستند.  نوروز یکبار در سال 88 با حضور هفت کشور و پس از آن در سال 95 با افزایش اعضا و رسیدن به 12 کشور در یونسکو به ثبت جهانی رسید و پس از آن همه ساله در مقر سازمان ملل، نوروز جشن گرفته می‌شود. درست است که دیگر نوروز به یک ملت و یک کشور متعلق نیست اما نباید فراموش کرد که محوریت ثبت پرونده جهانی نوروز با ایران است. اما ایران از نوروز چگونه بهره‌برداری فرهنگی و اقتصادی کرده است؟ به زعم بسیاری از فعالان گردشگری در کشور از زمانی که نوروز به ثبت جهانی رسیده است بسیاری از علاقه‌مندان به فرهنگ و تاریخ ایران متمایل به دیدار از آئین‌های نوروزی، خواستار حضور در این ایام در ایران هستند اما به دلیل افزایش سفرهای داخلی و آماده نبودن بسیاری از زیرساخت‌های گردشگری، نمی‌توان از آنها به خوبی میزبانی کرد. اما آنچه که مهم‌تر از آماده نبودن زیرساخت‌های گردشگری به چشم می‌آید این است که نوروز، جشنی خانوادگی است و کمتر به صورت جشن‌های عمومی و کارناوال‌های شادی و هنری در معابر به صورت برنامه‌ریزی شده و هدفمندبرای جذب گردشگران خارجی برگزار می‌شود. هر چند مدتی است که برخی ازشهرداری‌ها و سازمان گردشگری استان‌ها برای ایجاد نشاط و طراوات در سطح جامعه در صدد برگزاری نمایشگاه‌ها و جشنواره‌های فرهنگی و هنری بوده و یا با ایجاد نوروزگاه‌ها در مبادی ورودی و خروجی شهرها تلاش می‌نمایند تا اوقات فراغت، شادی و نشاط در جامعه را برای هموطنان به ارمغان آورند و برای مخاطبان خارجی خود نیز برگزاری این جشن جهانی را به رخ بکشند که درجای خود ستودنی است ولیکن قابل پیش‌بینی و برنامه‌ریزی بلند مدت برای معرفی و اطلاع‌رسانی نیست. به طور معمول، برنامه‌های این نوروزگاه‌ها که عمدتا رایگان است از قصه‌گویی و بازگویی ریشه تاریخی نوروز گرفته تا برگزاری جنگ‌های شادی، موسیقی، مسابقه، پهن کردن سفره‌های هفت سین در مراکز عمومی به ویژه هتل‌ها و مراکز تفریحی همزمان با نوروز، آغازگر رستاخیز طبیعت، رویش و زایش باغ و بوستان در سراسر کشورمان ایران می‌باشد ولی نباید فراموش کرد که این رویداد تاریخی و جهانی ظرفیتی کم‌نظیر برای گردشگری در کلیه شهرهای میهن عزیزمان محسوب می‌گردد که نیازمند برنامه‌های موثر و بلندمدت است. دکتر حسن تقی‌زاده انصاری - مدیرعامل شرکت هلدینگ گردشگری مارکوپولو

ایجاد شده: 27/اسفند/1397       آخرین ویرایش: 27/اسفند/1397
مشتری‌مداری؛ از یک گزینه لاکچری در برخی هتل‌ها در گذشته تا تکنیک جدید در بازاریابی امروز ( قسمت پنجم و پایانی )

مشتری‌مداری؛ از یک گزینه لاکچری در برخی هتل‌ها در گذشته تا تکنیک جدید در بازاریابی امروز ( قسمت پنجم و پایانی )

امروزه تکنولوژی‌های تلفن‌های همراه که به اینترنت فوق سریع متصل می‌شوند، باعث قدرت یافتن میهمانان می‌شوند که این موضوع پیش از این سابقه نداشته است.  تکنولوژی فرستادن پیام کوتاه و اپلیکیشن‌های چت که امروزه برای هتل‌ها و میهمانان در دسترس و مورد استفاده هستند، باعث شده‌اند که هتل‌ها با خلق ارتباطات انسانی، بهترین فرصت را در ایجاد یک مزیت رقابتی موثر درحوزه مشتری‌مداری برای خود ایجاد کنند.  امروزه کارکنان هتلی موفق هستند که بتوانند بهتر و سریعتر، درک کنند که میهمان چگونه و با چه اپلیکیشنی تمایل به برقراری ارتباط دارد و همین نکته می‌تواند نقطه شروع ایجاد یک مزیت رقابتی در حوزه مشتری‌مداری برای هتل شما شود.  با نگاهی اجمالی به نظرات ارائه شده در سایت‌هایی همچون Tripadvisor یا Momondo و با خواندن نظرات میهمانان نیز به راحتی می‌توان به اهمیت ارتباطات انسانی از بدو ورود میهمان به هتل پی برد. اولین چیزی که معمولا در این نظرات به چشم می‌خورد، صحبت از طرز برخورد، لبخند، چگونگی پاسخگویی و گرمی و سردی کارکنان پذیرش هتل است. کافی است در آسانسور که اتفاقی با میهمان هتل برخورد می‌کنید با یک لبخند جمله "صبح/ ظهر/ عصر بخیر" را ادا کنید و تاثیرات عجیب این برخورد را در نظرات میهمان خود در این سایت‌ها ببینید. امروزه میهمانان خدمات بسیار بالایی را چه از لحاظ کیفی و چه از لحاظ کمی به شکل آنلاین و یا آفلاین از هتل‌ها انتظار دارند.  در بازار رقابتی این کسب و کار دیگر هیچ بهانه‌ای برای ارضای مطالبات میهمان در حوزه مشتری‌مداری وجود ندارد. شاید این موضوع در کشور ما به دلیل پایین بودن سطح کلی خدمات و یا عدم وجود اتاق به ازای حجم وسیع میهمانان، کمی مهجور و ناشناخته باشد اما به زودی با ساخت و سازهای وسیعی که در این حوزه در دست اقدام است و سرمایه‌گذاری‎‌های فیزیکی، نرم‌افزاری و انسانی در این حوزه، می‌توان به جهت‌گیری نظرات و خواسته‌های میهمانان و به تبع آن بازار کسب و کار، امیدوار بود.  تنها در این صورت است که محیط کسب و کار به شیوه‌ای خودکار، شما را مجبور به پرداخت هزینه‌هایی مانند از دست دادن بازار و یا کاهش فروش اتاق‌ها در قبال عدم توجه به مشتری‌مداری خواهد کرد. هنگامی که شما دریابید که میهمان برای خدمات مشتری‌مداری حاضر است پول بیشتری بپردازد، آنگاه هیچ بهانه‌ای برای عدم سرمایه‌گذاری در ابزار انسانی و نرم‌افزاری در حوزه مشتری‌مداری باقی نمی‌ماند.  وقتی که میهمان به پای میز پذیرش رسید، آنگاه نوبت شما و تیم شماست که از جای خود برخیزید و به او نشان دهید که در واقع شما اینجایید تا وی احساس راحتی کامل داشته باشد و با اقامت در هتل شما بهترین انتخاب خود را انجام داده است.  مشتری‌مداری؛ از یک گزینه لاکچری در برخی هتل‌ها در گذشته تا تکنیک جدید در بازاریابی امروز ( قسمت اول ) مشتری‌مداری؛ از یک گزینه لاکچری در برخی هتل‌ها در گذشته تا تکنیک جدید در بازاریابی امروز ( قسمت دوم ) مشتری‌مداری؛ از یک گزینه لاکچری در برخی هتل‌ها در گذشته تا تکنیک جدید در بازاریابی امروز ( قسمت سوم ) مشتری‌مداری؛ از یک گزینه لاکچری در برخی هتل‌ها در گذشته تا تکنیک جدید در بازاریابی امروز ( قسمت چهارم )

ایجاد شده: 22/اسفند/1397       آخرین ویرایش: 22/اسفند/1397
آموزش خلاق و اثربخش؛ زیرساخت توسعه پایدار گردشگری

آموزش خلاق و اثربخش؛ زیرساخت توسعه پایدار گردشگری

نیروی انسانی شاغل در گردشگری از مهم‌ترین منابع این عرصه به شمار می‌آید و همچنین در زمره سرمایه‌های اصلی و زیربنایی برای موفقیت کسب و کار در بخش‌های مختلف عرضه ( در صنعت گردشگری ) می‌گنجد. در حقیقت می‌توان ادعا کرد، موفقیت یا شکست هر سازمان گردشگری، وابسته و متاثر از کارکرد و عملکرد صحیح کارمندان شاغل در آن است.  سازمان‌های گردشگری متشکل از منابع انسانی و متخصصانی هستند که وظایف و کارکردهای مشترکی برای هر کدام از آنها وجود دارد. روش‌ها و راهکارهای جذب متقاضیان کار و گزینش بهترین فرد از میان انبوه متقاضیان در کنار آماده‌سازی نیروهای تازه وارد و هم تراز شدن آنها با کارکنان باتجربه و فرصت‌سازی برای ارتقای شغلی، ترفیع و جبران خدمات از کارکردهای مدیریتی منابع انسانی به شمار می‌آید.  محصولات در صنعت گردشگری از اجزای مختلفی تشکیل شده‌اند که تلفیق این اجزا در نهایت خالق تجارب شیرین یا تلخ در مواجهه گردشگران با خدمات ارائه شده است. در واقع در هر مرحله از خدمات‌رسانی گردشگری، مولفه‌هایی وجود دارد که نوعی تجربه را برای مخاطب خود رقم می‌زند که می‌تواند گردشگر را ترغیب به سفر مجدد به همان مقصد کند.  توسعه صنعت گردشگری به خصوص در فضاهای رقابتی و تداوم شکوفایی مقاصد در گرو رضایت‌مندی مسافران و گردشگران و رضایت آنها نیز منوط به ارائه خدمات با کیفیت و متنوع است.  نظر به اینکه مهارت‌های شغلی در صنعت گردشگری، بخشی از محصول به شمار می‌رود، مسلما خلق تجربه ماندگار، مستلزم کارکرد صحیح نیروهای آموزش‌دیده و حرفه‌ای شاغل در این صنعت است. مشاغلی که عملکرد صحیح و مناسب آنها برای موفقیت سازمان‌های گردشگری، حیاتی و حائز اهمیت بوده و بهره‌گیری از نیروهای ماهر و آموزش دیده در پست‌های مذکور، می‌تواند یکی از مزیت‌های رقابتی مقاصد گردشگری به حساب آید. بر اساس اهداف پیش‌بینی شده شورای جهانی گردشگری پایدار، مفهوم "کارایی پایدار" در صورتی محقق خواهد شد که افراد شاغل بتوانند اقتصاد محلی را تحت تاثیر خود قرار دهند که این امر نیازمند آموزش صحیح، خلاقانه و کاربردی به منظور آماده‌سازی کارکنان در خصوص ارائه صحیح و متناسب خدمات است.  نکته‌ای که شاید از آن بتوان به عنوان چالش اصلی نام برد، یافتن افراد مناسب با تمامی مهارت‌های مورد نیاز برای انجام فعالیت‌های مختلف گردشگری است. به همین دلیل است که ارائه آموز، خدمات با کیفیت بالا و افزایش کارکنان محلی به منظور واجد شرایط بودن آنها و همسان‌سازی عملکردشان با نیروهای باتجربه و سابقه طولانی از نقش و اهمیت فراوانی برخوردار بوده و متناسب‌سازی آنها با این ویژگی‌ها، کلیدی و حیاتی قلمداد می‌شود.  به همین منظور اولین گام در آموزش خدمات گردشگری، ارزیابی نیازهای شغلی نیروی کار است. دانشگاه‌ها و موسسات مختلف آموزشی در این زمینه وجود دارند که کارفرمایان می‌توانند نیروی مورد نیاز خود را از میان فراگیران شاغل به تحصیل یا دانش‌آموختگان آن، استخدام و بکارگیری کنند یا نیروهای فعلی خود را برای تکمیل دانش و مهارت به آن موسسات بفرستند.  مدیران و کارفرمایان بنگاه‌های مختلف کسب و کار گردشگری می‌توانند کارکنان خود را در خصوص چگونگی ارزیابی خدمات گردشگری نیز آموزش دهند. این امر باعث تشویق آنها به ایجاد خلاقیت در تولید محصولات و ارائه خدمات گردشگری مرتبط با شغلشان خواهد شد. به عنوان نمونه اگر یک راهنمای تور شاغل در آژانس مسافرتی بکوشد که رابطه خوبی با ساکنان محلی ایجاد کند از این طریق می‌تواند مسیرهای جدید توریستی را کشف کند و با ایجاد خلاقیت در ارائه بسته‌های مختلف و متنوع ضمن افزایش سطح درآمد آژانس‌های مسافرتی، باعث رضایت بیشتر و خلق تجربیات شیرین برای مسافران و گردشگران شود. توسعه گردشگری پایدار مستلزم برنامه‌ریزی صحیح برای بکارگیری مهارت‌های برنامه‌ریزی کسب و کار است که از آن جمله می‌توان به کسب توانایی راهبردی اشاره کرد. این ظرفیت، اقتصاد، محیط زیست و توسعه اجتماعی و فرهنگی را متعادل می‌سازد. همچنین مدیران کسب و کارهای گردشگری باید بدانند که چگونه ضمن استفاده از منابع طبیعی برای کسب سود، از آنها نیز محافظت کنند. این امر نیازمند شناخت صحیح از ویژگی‌های مختلف آن مقصد و آموزش صحیح به کارکنان و بکارگیری نیروهای آموزش‌دیده و ایجاد روحیه مسئولیت‌پذیری به منظور اجرای درست و خلاقانه وظایف است. امیرکلالی - سرپرست دفتر مطالعات و آموزش گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی

ایجاد شده: 15/اسفند/1397       آخرین ویرایش: 15/اسفند/1397
 مشتری‌مداری؛ از یک گزینه لاکچری در برخی هتل‌ها در گذشته تا تکنیک جدید در بازاریابی امروز ( قسمت چهارم )

مشتری‌مداری؛ از یک گزینه لاکچری در برخی هتل‌ها در گذشته تا تکنیک جدید در بازاریابی امروز ( قسمت چهارم )

علاوه بر فناوری چت آنلاین، می‌توان مشتری‌مداری را از کانال‌های اجتماعی نیز دنبال کنید و به مشتریان خود سرویس دهید. شاید اکنون به یاد فیسبوک افتاده‌اید اما مطمئن هستم خوب می‌دانید که فناوری‌های دیگری همچون توئیتر، اینستاگرام، تلگرام و دیگر رسانه‌های اجتماعی هم وجود دارند که می‌تواند در ارتباط شما با میهمان‌های بالقوه و یا میهمان‌های قدیمی، بسیار موثر باشند.  با این تفاسیر باید گفت اکنون زمانی است که مفهوم مشتری‌مداری به عنوان یک مزیت بازاریابی برای هتل شما نقش خود را ایفا خواهد کرد. از آنجایی که ارتباط میان رسانه‌های اجتماعی و میهمانان قدیمی و بالقوه هتل شما همواره به صورت عمومی انجام می‌پذیرد لذا بقیه مردم می‌توانند به راحتی شاهد این ارتباطات، کیفیت و کمیت آن باشند و در مورد اینکه شما چگونه با میهمانان قدیم و جدید خود برخورد می‌کنید، قضاوت قابل توجهی انجام دهند.  در حقیقت با حضور در رسانه‌های اجتماعی، شما به میهمانان و بقیه این فرصت را می‌دهید که شاهد فعالیت‌های شما در حوزه هتلداری با تمرکز بر ویژگی‌های انسان و روابط انسانی باشند و ببینند که شما تا چه میزان به ارتباطات انسانی و مکالمات رودررو اهمیت می‌دهید. این تکنیک می‌تواند باعث شود که شما هتل خود را از دیگر هتل‌ها در محیط کسب و کار متمایز ساخته و با بیشترین تلاش هدفمند خود در میدان رسانه‌های اجتماعی به هتل خود یک مزیت رقابتی بسیار کارآمد اضافه کنید.  اگر پیش از این از رسانه‌های اجتماعی به عنوان کانال رزرو مستقیم برای هتل خود سود می‌بردید، امروزه می‌توانید از کانال‎‌های رسانه‌های اجتماعی به عنوان یک مزیت رقابتی بازاریابی در برنامه‌های مشتری‌مداری خود استفاده کنید.  در واقع چت آنلاین، وب‌سایت هتل و کانال‌های رسانه‌های اجتماعی برای شما فرصت‌های بازاریابی بسیار زیادی ایجاد می‌کنند که در محیط کسب و کار و در مقایسه با رقبا، بسیار غیر منصفانه است و باعث می‌شود سهم بسیار زیادی از بازار را به خود اختصاص دهید!! مشتری‌مداری؛ از یک گزینه لاکچری در برخی هتل‌ها در گذشته تا تکنیک جدید در بازاریابی امروز ( قسمت اول ) مشتری‌مداری؛ از یک گزینه لاکچری در برخی هتل‌ها در گذشته تا تکنیک جدید در بازاریابی امروز ( قسمت دوم ) مشتری‌مداری؛ از یک گزینه لاکچری در برخی هتل‌ها در گذشته تا تکنیک جدید در بازاریابی امروز ( قسمت سوم )

ایجاد شده: 8/اسفند/1397       آخرین ویرایش: 22/اسفند/1397
روز جهانی راهنمایان گردشگری؛ پاسداشت خاطره‌آفرینان

روز جهانی راهنمایان گردشگری؛ پاسداشت خاطره‌آفرینان

سفر و‌ گردشگری با خاطره و خاطره‌سازی همراه است. آنچه که در آخر هر سفر باقی می‌ماند بیش از تجربه‌ها، خاطره‌هاست و هر اندازه تاثیر خاطره‌ها بر روح و جان گردشگر بیشتر باشد، باز آفرینی آن، دلنشین‌تر خواهد بود. اما چه کسی یا چه کسانی می‌توانند در گردشگری نقش مستقیم درخاطره‌آفرینی گردشگران را رقم بزنند. واژه راهنمای گردشگری یا تور لیدر برای گردشگران و مسافران واژه دور از ذهنی نیست. فردی که می‌تواند علاوه برآرامش و مدیریت سفر، یک خاطره کوچک ‌را به خاطره‌ای بزرگ و فراموش نشدنی، تبدیل کند. بدون تردید، راهنمای سفر نقش کلیدی یک رابط میان محیط ( جامعه میزبان)، گردشگران و سایر ذی‌نفعان را ایفا می‌کند. هر چه راهنمای سفر در کارش موفق‌تر باشد، کوله‌باری که گردشگر با خود به ارمغان می‌‌برد نیز غنی‌تر بوده و رضایت وی از سفرش بیشتر خواهد بود و جوامع مرتبط نیز بیش از پیش، منتفع می‌شوند.  دوم اسفندماه برابر با ۲۱ فوریه به نام روز جهانی راهنمای گردشگری تعیین شده و به لحاظ اهمیت و جایگاه این شغل در تقویم جهانی نیز به ثبت رسیده است.  از سال ۱۹۹۰ و پس از تشکیل فدراسیون جهانی راهنمایان، روز راهنمای گردشگری در بسیاری ازنقاط جهان جشن گرفته می‌شود. راهنمای گردشگری به عنوان یکی از قدیمی‌ترین شغل‌های جهان بوده و انتخاب یک روز در تقویم جهانی نیز بیانگر شغل و حرفه‌ای ارزشمند، مورد توجه و با اهمیت شناخته شده است. راهنمایان گردشگری می‌کوشند تا زیبایی‌های فرهنگی، تاریخی و طبیعی میهن خود و سایرنقاط جهان را به نحوی شایسته معرفی کنند. صد البته راهنمایان گردشگری، سفیران فرهنگی هستند و به عنوان کلید مقاصد، دنیایی از مجهولات موجود در جامعه‌ میزبان را برای میهمانان به معلومات تبدیل می‌کنند. این گشایش درها زمانی راحت‌تر امکان‌پذیر می‌شود که درجه‌ اطلاعات و آگاهی‌های راهنما نیز در حد مقبولی باشد؛ به عبارتی آگاهی‌های او در حکم ابزار کار وی است و هر چه این ابزار مرغوب‌تر، دقیق‌تر، ظریف‌تر و کارآمدتر باشد، روند خاطره‌سازی نیز، بهترو عمیق‌ترصورت می‌پذیرد به ویژه در شرایطی که وجود تکنولوژی موجب هوشمندسازی در سفر شده و گردشگران هوشمند خواستار راهنمایان هوشمند در سفر هستند. چند سالی می‌شود که در کشور ما نیز همگام با سایر کشورهای جهان، روز راهنما گرامی داشته می‌شود. شاید فعالیت راهنمایان ایران به دلیل بعضی متغیرها مانند کمبود زیرساخت‌ها، شرایط اقتصادی و اجتماعی و انتظارات گردشگران، دشوار و سخت‌تر باشد ولیکن با وجود برخی مشکلات، راهنمایان فرهیخته، توانمند و فعال گردشگری در ایران، عاشقانه برای معرفی ایران عزیز درتلاش‌اند و نیز برای سربلندی و شکوه میهن می کوشند. این شغل هنوز در ایران از طرف بسیاری از بخش‌های دولتی و خصوصی ناشناخته مانده است. امید است همراه با پاسداشت و تبیین خدمات ارزشمند راهنمایان، این روز جهانی فصلی نو‌ در گردشگری و شغل راهنمایان پدید آورد. مغتنم است نیکو روز جهانی راهنمایان را به تمامی فعالان این عرصه تبریک گفته و با ابراز امتنان از تلاشهای ارزنده این عزیزان، توفیق و شادمانی برایشان آرزومند باشیم. حسن تقی‌زاده انصاری - رئیس جامعه گردشگری الکترونیکی ایران

ایجاد شده: 7/اسفند/1397       آخرین ویرایش: 7/اسفند/1397
جایگاه تبلیغات 1 جایگاه تبلیغات 1


کمی منتظر بمانید...