چگونگی شکل گیری جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی
با توجه به نیاز مبرم به توسعه گردشگری در دهه 60 و احساس وظیفه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی و تصویب نامه هیئت وزیران در سال 1368 به منظور حفظ حقوق و منافع مشروع و قانونی و بهبود وضع اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی و کمک به رونق اقتصاد کلان کشور و صنعت توریسم نیاز به تشکیل تشکلی در این راستا احساس شد. در دهه 70 با رونق روزافزون گردشگری در ایران و ورود گردشگران خارجی به صورت گروهی این بحث در بین راهنمایان با انجام مذاکرات و نشست هایی با سازمان پیگیری شد.
پیامد این تلاش های بی وقفه منجر به تاسیس جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی در سال 82 شد.
هویت و اهداف راهنمایان را بصورت کلی به شکل زیر می توان توضیح داد:
مرکز اصلی جامعه در تهران و محدوده فعالیت جغرافیایی آن کل کشور و راهنمایان فعال در تورهای ورودی، خروجی و داخلی می باشد. بنابر این اعضاء جامعه هم در سطح درون مرزی و برون مرزی فعالیت دارند. جامعه خود را موظف به دفاع از حقوق تمامی راهنمایان ایرانی کارت دار و فعال در سطح ملی و بین المللی می داند.
ایده اولیه تشکیل جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی
ایده اولیه تشکیل جامعه راهنمایان از سال 1380 توسط 10 نفر از راهنمایان شکل گرفت.پس از انجام تدارکات اولیه در تیرماه 1382 اولین جلسه مجمع عمومی برای تشکیل جامعه و انتخاب هیئت مدیره در تهران تشکیل گردید. تاکنون 6 دوره انتخابات هیئت مدیره انجام پذیرفته است. اعضاء هیئت مدیره جامعه متشکل از 9 نفر اصلی و 2 نفر علی البدل و تعداد بازرسان 3 نفر اصلی و یک نفر علی البدل می باشد. اعضای هیئت مدیره برای مدت 2 سال و بازرسین برای یک سال انتخاب می شوند.
اعضای کنونی جامعه درحدود 900 نفر می باشند که از تهران و شهرستان ها به عضویت جامعه درآمده اند. برا اساس مجمع عمومی سال 1388 ورودی جامعه برابر 100 هزار تومان و حق عضویت سالیانه نیز 50 هزار تومان می باشد. جامعه راهنمایان به ثبت رسمی رسیده و دارای مجوز فعالیت از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری می باشد.
جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی اهداف و فعالیت های زیر را در چهارچوب اساسنامه ای خود در دستور کار دارد:
اعضای جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی
راه های ارتباطی